БЪЛГАРСКИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ

АВТОРИ : Димитър Караджов

Димитър Караджов

1907 – 2000


Роден е на 31 юли 1907 г. в Стара Загора. През 1923 г. представя първата си самостоятелна изложба. От 1924 до 1930 г. учи живопис при проф. Стефан Иванов и проф. Борис Митов в Държавната художествена академия. През 1931 г. е назначен за преподавател по рисуване в Първа старозагорска гимназия. От 1934 г. започват участията му в изложбите на Дружеството на южнобългарските художници в Пловдив, а от 1936 г. - в Дружеството на новите художници в София. През 1940 е назначен за преподавател, а през 1943 г. - за заместник-директор на Старозагорската девическа гимназия. Участва в основаването на Дружеството на художниците в града. От 1949 до 1962 г. е преподавател в Института за начални учители и в Педагогическото училище в Стара Загора. През 1982 г. е организирана негова юбилейна ретроспективна изложба.

През 1993 г. е удостоен със званието “Почетен гражданин на Стара Загора”.

Стихосбирката му “Отломки от неизграденото” излиза през 1995 г., а през 2003 излиза от печат подготвената приживе книга "Цветя в огледалото" - стихотворения от френски, немски и руски поети, преведени от Димитър Караджов.

На 13 април 2000 г. Стара Загора се сбогува с него.

Живописното творчество на Димитър Караджов е посветено на пейзажа, натюрморта и портрета. Голяма част от картините му са пряко свързани с родния град.

 


"Той бе художник, поет, преводач, учител, естет - един завършен интелектуалец в истинския смисъл на това деформирано от неправилна употреба понятие. Животът му достойно премина през последните осемдесет години от културната ни история и остана неотменна част от атмосферата на Стара Загора. Димитър Караджов бе сред ония личности, които градът ни почиташе далеч преди да бъдат удостоени със званието Почетен гражданин”.

Марин Добрев
изкуствовед

Димитър Караджов : Творби


 

Езерото

Художествена галерия – Стара Загора, Стара Загора

 art.domino.bg 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Ако желаете да се включите в сайта, моля, запознайте се с нашата ОФЕРТА и направете заявка тук

 

  Начало  • Галерии • Автори • Творби • Изложби • Линкове

© 2002-2023, Domino Ltd.