Художествена галерия "Никола Петров"

Видин

ХГ “Никола Петров” е основана през 1961 г., а решението за това е взето още през 1960 г. Инициатор на този проект е видинският културен деец и общественик Ангел Будев. Закупените художествени творби от колекциите на Михаил Кремен и Богомил Райнов, както и организираният от община Видин и СБХ - Видин, пленер, на който рисуват художници от цялата страна (между които автори като Стоян Венев, П. Панайотов, Иван Христов, Илия Петров, Александър Поплилов и други), оформят първоначалния фонд на галерията.

Сградата на ХГ “Никола Петров” е построена през 1892 г. върху основите на стара капия. Автор на проекта е арх. Тодор Върхота. Обявена е за паметник на културата, в който в момента се съхраняват над 1300 произведения на български и чуждестранни творци.

Най-многочислен е отдел “Живопис” – той наброява около 936 платна. Между тях са оригиналните творби на Иван Мърквичка, Никола Петров, Владимир Димитров-Майстора (13 платна), Борис Ненов, Сирак Скитник, Златю Бояджиев, Ненко Балкански и др.

В отдел “Графика” на ХГ “Никола Петров” се съхраняват 40 оригинални отпечатъка от световноизвестни майстори, като Рембранд, Дюрер, Миле, Дьолакроа, Доре, Гоя, Гаварни и др., а също и творби на българските майстори на резеца - Веселин Стайков, Васил Захариев, Юли МИнчев, Златка Дъбова, Галилей Симеонов, Румен Скорчев и др.

В отдел “Скулптура” се съхраняват скулптури на Иван Фунев, Димитър Остоич, Анастасия Гюкова, Александър Апостолов, Продан Проданов и др.

НАЙ-ЧЕСТО ПОСЕЩАВАНИ...

Творби: 

Артисти: 

Владимир Димитров-Майстора, Златю Бояджиев, Никола Петров

НОВИ ЗАГЛАВИЯ

Изложените тук творби са от последните постъпления във виртуалната ни галерия:

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА

Постоянна експозиция

Изложени са всички творби, предоставени от галерията.

Виж всички >>

  

ВИЗИТКА

Художествена галерия "Никола Петров"

пл. "Бдинци" 2
3700 Видин

тел: 094/601708
e-mail: artgallery@vidin.net

директор
Богдан Александров

Лице за контакти:
Недa Александрова

 art.domino.bg 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Ако желаете да се включите в сайта, моля, запознайте се с нашата ОФЕРТА и направете заявка тук

 

  Начало  • Галерии • Автори • Творби • Изложби • Линкове

© 2002-2024, Domino Ltd.