Художествена галерия – Смолян

Смолян

Една галерия, събрала в своята колекция творби на всички поколения български художници от 30-те години до наши дни, както и на автори от много страни на света, дошли да рисуват в Родопите, има повод да покаже най-доброто от своите фондове.

Неусетно са изминали 35 години от първата изложба, уредена с няколко десетки платна. Изминало е време, достатъчно да се изгради една институция с всички компоненти на музейното дело - изложбени зали, фондохранилища, научен архив, реставраторско ателие, фотолаборатория. И най-важното - изграден е екип от професионалисти, израстнали в процеса на работата.

Чрез активна и целенасочена изследователска и събирателска дейност галерията е постигнала своя специфичен облик. Той се определя от творбите, чиито автори са вдъхновени от Родопския край - древните традиции и легенди, пейзажа, неповторимата атмосфера.

Орфей - това име би могла да носи галерията заради колекцията от скулптури, графични и живописни творби, посветени на митичния певец, ако не бяха стотиците платна, свързани с други естетически пластични проблеми, не по-малко впечатляващи и сложни.

В чуждестранния отдел на галерията се съхраняват над 250 произведения на автори от други страни. Това са творби главно от Международния пленер по живопис - Смолян, който се провежда от 1980 г.

Изложбената дейност на галерията включва стотици общи и индивидуални изложби, уреждани както в малки селища на региона, така също и в престижни галерии в страната и чужбина.

Днес, в едно време на изпитания в живота и в душите ни, произведенията на изобразителното изкуство, събрани в Художествена галерия - Смолян, могат да върнат на хората хармонията и духовността, без които е невъзможна всяка човешка цивилизация.

Вълко Гайдаров
директор на Художествена галерия -
Смолян, от 1964 до 2003 г.

НАЙ-ЧЕСТО ПОСЕЩАВАНИ...

Творби: 

Артисти: 

Владимир Димитров-Майстора, Георги Божилов-Слона, Константин Щъркелов

НОВИ ЗАГЛАВИЯ

Изложените тук творби са от последните постъпления във виртуалната ни галерия:

ВИРТУАЛНА ИЗЛОЖБА

Постоянна експозиция

Изложени са всички творби, предоставени от галерията.

Виж всички >>

  

ВИЗИТКА

Художествена галерия – Смолян

ул. "Дичо Петров" 7
4700 Смолян

тел: 0301/62328
факс: 0301/ 62369
e-mail: artgallery_smolyan@abv.bg

врид директор
Иван Пеев
тел: 0301/62328, 62369

 art.domino.bg 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Ако желаете да се включите в сайта, моля, запознайте се с нашата ОФЕРТА и направете заявка тук

 

  Начало  • Галерии • Автори • Творби • Изложби • Линкове

© 2002-2024, Domino Ltd.