БЪЛГАРСКИ ХУДОЖЕСТВЕНИ ГАЛЕРИИ

АВТОРИ : Марин Ангел. Маринов

Марин Ангел. Маринов

р. 1942


Роден е през 1942 г. в с. Бацова махала, Плевенско.

През 1964 г. завършва Техникум за художествени занаяти в София.

През 1973 г. завършва Националната художествена академия – специалност “Керамика” при професор Венко Колев и Георги Коларов. Учи живопис при професорите Бойчо Григоров и Игнат Игнатов.

След завършване на Академията работи като художник в Националната опера, като главен специалист за училищата по изкуствата в Министерство на културата, а от 1991 г. е уредник в отдел “Живопис” на Софийската градска художествена галерия.

За свои духовни учители счита художничката Славка Денева и професорите Найден Петков и Светлин Русев, които проследяват неговото развитие като живописец още от ученическите му творчески изяви.

Участва в почти всички Национални художествени изложби, както и в редица колективни експозиции на съвременното българско изкуство в Белгия, Германия, Франция, Швейцария и т.н.

През 1999 г. организира самостоятелна изложба в Пловдив.

Творческите изяви на Марин Маринов са основно в живописта. Пристрастията му са предимно в областта на портрета, пейзажа, голото тяло и натюрморта.

Негови произведения притежават Националната художествена галерия, Софийската градска художествена галерия, както и почти всички градски художествени галерии в страната. Живописни платна на Марин Маринов се намират в редица частни колекции по света – Белгия, Германия, Холандия, Франция, Канада, САЩ и др.

Живописното творчество на Марин Маринов е посветено на опоетизираното пресъздаване на онова, което го привлича в природата и хората на изкуството. В платната му странно, но и удивително понятно съжителстват реалност и приказност, прозаичност и празничност, съзерцание и жизнерадост.

Марин Ангел. Маринов : Творби


 

Автопортрет, 1987


 

Автопортрет с четка, 1969


 

Алея, 1998


 

Археологически съд, 1996


 

Балерина, 1999


 

Бели къщи, 1998


 

Бранимира, 1994


 

Бременна, 1993


 

В ателието на Сл. Денева, 1983


 

В купето на влака, 1999

Визитка

Марин Ангелов Маринов
тел. 02/9872181
тел. 02/9812106
e-mail ivomarinov@abv.bg

 art.domino.bg 

ПОКАНА ЗА УЧАСТИЕ

Ако желаете да се включите в сайта, моля, запознайте се с нашата ОФЕРТА и направете заявка тук

 

  Начало  • Галерии • Автори • Творби • Изложби • Линкове

© 2002-2024, Domino Ltd.